Afgelopen weekend vierde de Rotterdamsche Manège het 180-jarig bestaan met een leuke buitendag. Op het programma stond een aantal bijzondere hippische onderdelen die prachtige plaatjes opleverden in de Rotterdampiste op het fraaie, multi-functionele terrein in het Kralingse Bos. Tijdens het NK traditioneel gerij werden 21 rijtuigen gepresenteerd en Jachtvereniging Soestdijk gaf een slipjacht demonstratie met paarden en honden. Als rijksmonument was de Rotterdamsche Manège bovendien die dag opengesteld tijdens de Open Monumentendag Rotterdam met rondleidingen door het door Van Tijen ontworpen complex. Verder was er de bekendmaking van het manegepaard van het jaar, een Vide Grenier en een Pop Up Store.

“Dagelijks wordt er door onze leden op de Rotterdamsche Manège dressuur gereden, gesprongen, aangespannen gereden, carrousel gereden en zelfs een geheel nieuwe discipline als de cross challenge beoefend,” zegt Arjen Smallegange, voorzitter van de jarige Sociëteit gevestigd in de Rotterdamsche Manège ‘De Jockey Club’. “Voor deze lustrumbuitendag hebben we voor een aantal heel bijzondere activiteiten gekozen die niet dagelijks overal te zien zijn. Maar die wel met paardrijden te maken hebben natuurlijk!”

NK Traditioneel Gerij
Je kunt natuurlijk een rijtuig bekijken in één van de musea. Maar is het niet veel leuker om een rijtuig te zien met het paard ( of de paarden) ervoor en op de bok een koetsier en passagiers die eruit zien of zij zo uit het begin van de vorige eeuw zijn gekomen? Dit jaar vond het NK Traditioneel Gerij plaatsvinden in Rotterdam op en rond de terreinen van het CHIO Rotterdam en de Rotterdamsche Manege met een mooie rit. Maar liefst 21 prachtige rijtuigen waren te zien in de Rotterdampiste en tijdens de rit door groen Rotterdam.

Slipjacht in de stad

Een meute honden – black and tans – geeft full cry. Ze vinden het scent en volgen het spoor van de slip, vakkundig gelegd door de sliptrekker. De meute wordt op afstand gevolgd door in groene of rode jassen gestoken amazones en ruiters. De kunst voor de ruiters is de honden bij te houden, dwars door bossen en velden, over omgevallen bomen, over hekken, heggen en sloten. Deze slipjacht demonstratie was genieten van hondenwerk, de samenwerking tussen mens en dier en de mooie omgeving. Tijdens een slipjacht wordt niet op dieren gejaagd, maar wordt een reukspoor gevolgd dat vooraf is getrokken. Vier ruiters en veertig honden van de Soestdijkse Jachtvereniging demonstreerden het spel van de slipjacht.

Open Monumentendag Rotterdam: Boeren, burgers en buitenlui
De Rotterdamsche Manège bestaat dit jaar niet alleen 180 jaar, zij is deze maand ook precies 80 jaar gevestigd in het Rijksmonumentale complex in het Kralingerhout, nu beter bekend als het Kralingse Bos. Het manege gebouw is ontworpen door de beroemde architect Willem van Tijen (1984 – 1974) die veel karakteristieke Rotterdamse gebouwen heeft ontworpen en bekend staat om zijn interesse voor nieuwe materialen en technieken zoals collectieve ruimtes en staalskeletbouw, De binnenrijbaan van het manegegebouw is afgelopen zomer gerenoveerd en in oorspronkelijke staat gebracht. De multifunctionele Grandstand die in 2011 op het terrein in gebruik is genomen is volledig in harmonie met het monumentale gebouw ontworpen. Het thema van de Open Monumentendag Rotterdam: Boeren, burgers & buitenlui, sloot dit jaar voortreffelijk aan bij de activiteiten op deze lustrum buitendag.